2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csontritkulást okozhat a kólafogyasztás?

2006. október 10. 18:12, utolsó frissítés: 2006. október 11. 11:32

Minden harmadik 60 év feletti amerikai nő csontritkulásban szenved, s ebben jelentős szerepe van a mozgáshiánynak és a helytelen táplálkozási szokásoknak, ezen belül egy kutatás szerint a kóla fogyasztásának is - erről számolt be a bostoni Tufts egyetem kutatócsoportja az egyik amerikai orvosi lapban.

Katherine Tucker
és csoportja az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban tette közzé tanulmányát, amelyet a Die Welt című lap ismertetett online kiadásában.

A kutatás szerint az elváltozások a leglátványosabban a csípőcsonton következtek be; minél több kólát iszik valaki, annál porózusabbá válik a csípőcsontja. Ugyanez nem mutatkozott a férfiaknál, és a gerincoszlop esetében nem volt kimutatható összefüggés a kólafogyasztás és az oszteoporózis között. Fiziológiai szempontból elmondható: a csökkentett kalciumfogyasztás és egy foszforban gazdag diéta elősegítheti a csontritkulást, véli a kutatócsoport vezetője, Katherine Tucker. Foszfort nem tartalmazó egyéb üdítők fogyasztása a kutatók tapasztalata szerint nem mutattak összefüggést a betegséggel.

A tudósok úgy vélik, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsék: a fokozott foszforfogyasztás önmagában is elegendő-e ahhoz, hogy növelje a csontritkulás veszélyét. A kólaitalok foszfortartalma ugyanis nem nagyobb, mint a sajté, vagy a csirkehúsé, sőt azokhoz képest csekélynek mondható.

"Voltaképpen nem tudjuk, hogy azok a nők, akik sok kólát isznak, miért szenvednek csontritkulásban", nyilatkozta Tucker. Nem kizárt, hogy más szokások még nagyobb mértékben befolyásolják a betegség kialakulását. A nagy kólafogyasztás mellett ugyanis azt is megfigyelték, hogy a vizsgált nők az átlagosnál jóval kevesebb kalciumot jutattak szervezetükbe, kevés zöldséget fogyasztottak és kevés gyümölcslevet ittak.

A vizsgálatban mintegy 2500-an vettek részt, átlagéletkoruk 60 esztendő volt. A vizsgálati eredmények hasonlóak voltak a cukormentes kóla, és jelentős részben a koffeinmentes kóla esetében is. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS