2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legkifizetődőbb energia a szél?

2006. október 06. 15:34, utolsó frissítés: 15:34

A legkifizetőbb energia a szél - vélekedik két amerikai kutató, Cristina L. Archer és Mark Z. Jacobson. A páros első ízben mérte fel a tengereken és a kontinenseken uralkodó széláramlatok erejét.

Kutatásaikból kiderült, hogy 2004-ben világviszonylatban 39 ezer megawattot nyertek a szélből, ezt nagy részben, 37 százalékban, Németország termelte. Az Egyesült Államok 16 százalékkal a második helyre került. Ezzel együtt ez az energiaforrás csak 0,54 százalékát adja a világ energiatermelésének. Hacsak 20 százalékra fel lehetne ezt az arányt emelni, elég lenne ahhoz, hogy a világ népességének egész áramszükségletét biztosítsa - idézi Archert és Jacobsont a Corriere della Sera című olasz napilap.

A tendencia mindenesetre ígéretes, mivel az utóbbi 15 évben évi 34 százalékkal nő a szélenergia-termelés, ugyanis ez a legrentábilisabb a megújítható energiák között. Amerika például célul tűzte ki, hogy szükségletének 20 százalékát ebből nyerje.

A nagyobb arányú fejlesztéshez azonban új technológiákra is szükség van. Ezeket a könnyebb olajkitermelés miatt elhanyagolták. Jelenleg a 80 méter átmérőjű lapátokkal felszerelt rotorok csak 6 megawattot tudnak elérni. Igaz, léteznek 100 méteresek is. Ezek 100 megawattot is ki tudnak hozni, de a kutatók szerint ezt nem lehet tovább nagyítani.

Inkább szaporítani kell a létesítmények számát és hálózattá kell ezeket alakítani, hogy a termelés folyamatossága biztosítva legyen. Hasznosnak tartanák ebből a szempontból egy-egy ország szélmappájának elkészítését, illetve rendszeres frissítését. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS