2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kubai recept a 120 éves életkorra: cigi, szex és kávé

2006. október 05. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

A kubai százévesek szerint a cigaretta, a szex és a kávéfogyasztás, valamint a tartózkodás a túlzott alkoholfogyasztástól meghosszabbítja az életet – írja a BBC.

Kutatók több mint száz, Villa Clarában élő száz éven felüli személyt kérdeztek ki életvezetési szokásaikról, és kiderült, 60%-uknak a szülei is megélték a száz fölötti életkort.

A 11,2 millió lakosú Kubában mintegy háromezer száz éven felüli személy él. A National Geriatrics and Social Work workshopon bemutatott tanulmányból kiderült, a vizsgált személyek egyike sem volt alkoholista, nem fogyasztott túlzott mértékben alkoholt, és szinte mindegyikük azt vallotta, hódolnak a dohányzás és kávéfogyasztás szenvedélyének. Többségük szellemileg aktív, korábban kétkezi munkát végzett, kiegyensúlyozottan élt. Nem hanyagolta el a szexet, sok tojást, halat, fehér húst és zöldséget fogyasztott kevés sóval.

Az országban működik egyébként a 120 Klub, amelynek olyan, a százéves kort betöltött személyek a tagjai, akiknek életvitelük miatt jó esélyük van arra, hogy megérjék a 120 évet. A kubaiak szerint országuk az ingyenes egészségügyi ellátás következtében is a legjobb hely a világon a megöregedésre. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS