2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húsz év múlva óceán lesz az Északi-sarkon?

2006. szeptember 26. 14:44, utolsó frissítés: 14:45

Az Északi-sarkon jó húsz év múlva a Sarki-, vagy Arktikus-óceán terül majd el - így vélekedik Mark Drinkwater, a European Space Agency munkatársa, akit a német Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett online kiadásában.

Drinkwater prezentálta azokat az új műholdas fotókat, amelyek drámai erővel bizonyították, hogy ma is csaknem teljesen jégmentes vizeken lehet hajózni, egészen az Északi-sarkig. Hat évvel korábban egy orosz jégtörő fedélzetén jutottak el turisták a jéghegyek világába, csak tíz kilométerre az Északi sarktól. Az akkori tudósítások úgy szóltak: eltűnt az Északi sark!

Az idén nyáron hallatlanul erős viharok tomboltak az Arktiszon, és a korábbihoz képest sokkal nagyobb vízfelületek tisztultak meg a jégtől a Spitzbergák, az északi pólus és Szibéria északi része között.

Ennél jobban semmi sem mutathatja az elmúlt évtizedek klímaváltozását. Harminc év alatt jó egyharmadával csökkent a tengereket borító jég vastagsága, és a jelek szerint az olvadás nemhogy leállt volna, épp ellenkezőleg: felgyorsult, az elmúlt két esztendőben 250 százalékkal - olvasható a német német lap online változatában. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS