2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alvás után jobb a memória

2006. szeptember 25. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

Egy kiadós alvás után olyan dolgok is könnyen eszünkbe jutnak, amiket egy fárasztó nap végére teljesen kitöröltnek gondolunk - állítják chicagói kutatók a BBC News közlése szerint.

Az amerikai pszichológusok vizsgálatában részt vevő önkénteseknek egyszerű, de nehezen érthető szavakat kellett meghallgatniuk. A nap folyamán többször ellenőrizték, hogy az adott szókészlet hány százaléka maradt meg emlékezetükben. Miután normális élettevékenységüket, munkájukat is folytatták, a nap végén tartott ellenőrzésen, fáradtságuk miatt, a résztvevők már alig emlékeztek egy-egy szóra a hallott kéttucatból. A pihentető éjszakai alvás után azonban nyolcvan százalékos sikerrel hívták elő a már elveszettnek vélt szavakat.

Könnyen előfordulhat, hogy az egyén rosszul ítéli meg, mire emlékszik és mire nem. A vizsgálat alapján kimondható, az emberi memória módosítható: amikor egy-egy újabb élmény feltölti, néhány elveszettnek hitt emlék megerősödik, más, biztosnak gondolt emlék pedig elhalványul, vagy éppen törlődik - összegezték eredményeiket a chicagói kutatók. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS