2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az anyai E-vitaminhiány asztmára hajlamosítja a gyereket

2006. szeptember 18. 15:08, utolsó frissítés: 2006. szeptember 19. 11:03

A nem elegendő mennyiségű E-vitamint fogyasztó terhes nők gyerekénél nagyobb valószínűséggel fejlődik ki az asztma, ezért a terhesség idején gondoskodni kell a megfelelő E-vitaminbevitelről - idézi a The New York Times egészségügyi melléklete egy friss kutatás eredményét.

Korábbi tanulmányok eddig nem adtak egyértelmű választ arra, hogy a vitaminpótlás segít-e a légzőszervi panaszok esetén. A mostani vizsgálatból viszont az derül ki, hogy létezik egy igen korán bezáródó ablak, egy olyan periódus, amikor a vitaminhiány vagy -pótlás lényegi változást jelenthet a gyerek egészségi állapotában. A korai tápanyagbevitel, akár még méhen belül, akár a megszületés után, lényegileg megváltoztatja a későbbi gyerekkori asztma kifejlődésének rizikóját, állítják a The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklap cikkének szerzői.

A skóciai Aberdeen egyetem által a vizsgálatba bevont 1800 terhes nő táplálkozásáról feljegyzést készítettek a kutatók, majd a tőlük vett vérmintában megmérték - többek között - az E-vitamin szintjét. A terhesség folyamán nyomon követték a táplálkozást, a tápanyagbevitelt, majd vérmintát vettek a szülés után mind az anyától, mind a csecsemőtől. A gyerekek ötödik születésnapja előtt ismét jelentkeztek a kutatók, s kikérdezték a családot, milyen betegségei voltak a gyereknek, előfordult-e nehézlégzés, vagy diagnosztizáltak-e nála asztmát. Feljegyezték étrendjét, és 800 gyereknél légzési tesztet végeztek a kórházban.

Az anya terhesség alatti C-vitamin-, béta-karotin-, magnézium-, réz- vagy vasbevitele és a gyerek olyan jellegű problémái, mint nehézlégzés, asztma, ekcéma vagy szénanátha között a kutatók nem találták összefügést. Viszont úgy találták, hogy a legtöbb E-vitamint fogyasztó anyák gyerekeinél volt a legkisebb kockázata a nehézlégzés, asztma kialakulásának. Ugyancsak jótékony összefüggés mutatkozott a magasabb cinkbevitel esetén is.

A tanulmány szerint a terheseket gondozó orvosoknak - a fentiek tudatában - szorgalmazni kell az E-vitamin tartalmú élelmiszerek, bizonyos növényi olajok, a búzacsíra, a dió fogyasztását, illetve szükség esetén gondoskodni kell a tablettás vitaminpótlásról is. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS