2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szászfehéregyházán vesz birtokot a brit trónörökös

2006. szeptember 18. 14:46, utolsó frissítés: 14:48

Erdélyben vásárol birtokot Károly brit trónörökös. A walesi herceg, aki a még jórészt érintetlen ősi erdélyi - főleg szász - faluörökség fennmaradását segítő brit Mihai Eminescu Trust királyi főpatrónusa, a The Sunday Times híradása szerint a Segesvár melletti, de Brassó megyéhez tartozó, négyszáz lakosú Szászfehéregyházán akar megvenni egy romos parasztportát.

A ház még az 1800-as évek elején épült. A falu egésze olyan, mintha valamilyen "időkapszulában" élne; a helyiek zöme ma is lovaskocsin közlekedik - állapítja meg nem leplezett csodálkozással a vezető brit vasárnapi lap.

A beszámoló szerint Károly "szinte középkori elszigeteltségben" élhet majd, ha felkeresi majdani földszintes erdélyi házát, amelyhez fakapukkal határolt, kövezett udvar, valamint csirke-, sertés- és kecskeólak tartoznak.

A Clarence House, Károly herceg londoni hivatala és rezidenciája megerősítette, hogy a trónörökös - II. Erzsébet királynő legidősebb fia - "erdélyi házvásárláson gondolkodik". A tranzakció célja a közlemény szerint a térségbeli fenntartható turizmus elősegítése.

Jessica Douglas-Home
, a Mihai Eminescu Trust elnöke azt mondta: a helyszín "a világ legidillibb környéke". Hozzátette: a szervezet általában igyekszik a házakat eredeti állapotukban helyreállítani, de "Károly herceggel engedményt teszünk... kialakíthat egy fürdőszobát és egy belső illemhelyet".

A Mihai Eminescu Trust, amelynek Károly a fővédnöke, kifejezetten az erdélyi falvak és közösségek megőrzésére és felélesztésére alakult brit jótékonysági szervezet. Annak idején kampányt folytatott Nyugat-Európában a Ceausescu-érában tervezett erdélyi falurombolás megakadályozására. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS