2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Programozott halál-molekulákkal fárasztja az immunrendszert az AIDS vírusa

2006. szeptember 08. 14:10, utolsó frissítés: 14:10

Önpusztításra készteti az immunrendszert védő limfocitákat az AIDS vírusai azzal, hogy jelenlétükben a T-limfociták egy vegyületből jóval többet állítanak elő a szokásosnál. Ez a felismerés a kiindulópontja az AIDS elleni védekezés egyik lehetséges új módszerének.

Két amerikai kutatócsoport egymástól függetlenül végzett kísérletsorozatában azt tapasztalta, hogy az AIDS-fertőzötteknél a T-limfociták egyik altípusa, a vírus legfőbb célpontjának számító CD-8-as T-limfocita nagyon nagy mennyiségben termeli a PD-1 (Programmed Death-1, programozott halál) elnevezésű molekulát. A PD-1 meggyengíti a limfocitákat, megakadályozva, hogy hatékonyan lépjenek fel a vírus ellen.

A szervezet AIDS-fertőzés nélkül is előállítja ezt a vegyületet azért, hogy megakadályozza az auto-immun reakciókat. Az AIDS-vírus viszont arra készteti a limfocitákat, hogy megsokszorozzák a PD-1 gyártását, s ezzel saját maguk működését gyengítsék.

Mindkét kutatócsoport azt tapasztalta, hogy kapcsolat van az AIDS-fertőzöttség mértéke és a CD8-as T-limfociták felszínén található PD-1 vegyület mennyisége között. Minél több a szervezetben az AIDS-vírus, annál nagyobb mennyiségben van jelen ez a vegyület, s annál "fáradtabb" az immunrendszer. Ha pedig a betegek vírusellenes szerekkel kezelik, a PD-1 mennyisége ugyan csökken, de a T-limfociták nem nyerik vissza korábbi hatékonyságukat...

Ugyanakkor a két kutatócsoportnak sikerült egy olyan antitestet kifejleszteni, amely – egyelőre laboratóriumi körülmények között – blokkolta a PD-1-es működését. Ez pedig egy újfajta kezelés alapja lehet. (mti-press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS