2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lakatlan szigetet venni a sikk – atombunker helyett

2006. szeptember 04. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

A hidegháború idején gazdagok atombiztos óvóhelyet vásároltak maguknak. Ma a lakatlan sziget a sikk, ahová el lehet bújni a támadások elől. Virágzik a szigetekkel való kereskedelem. Farhad Vladi, akinek cége ebben az üzletágban a legnagyobbak közé tartozik, 1970 óta 1800 szigetet adott el. A világon található mintegy 3000 eladható szigettel való üzletelésben a Bahamas Realty és a az ausztrál Coldwell Banker a konkurense.

A szigetvásárláshoz állítólag nem kell milliomosnak lenni, bár eddig főleg VIP-k vásároltak maguknak: Leonardo Di Caprio Belize-ben, Diana Ross Francia Polinéziában, Johnny Depp a Bahamákon. Kanadában egyes kis szigetek már 30 ezer euróért kaphatók. Új-Skóciában a Cap Chapleau-szigetek kb. 225 ezer euróba kerülnek, ami kevesebb, mint egy háromszobás lakás a nyugati fővárosok perifériáján.

Ezután viszont az építkezési anyagok, a szállítás, maga az építkezés, a sziget fenntartása és az odajutás költségeivel kell számolniuk a tulajdonosoknak. Aki abszolút kényes a biztonságra, annak Farhad Vladi Új-Zéland vizeit javasolja, ahová a szelek a Déli-sarkról érkeznek, tehát nem tartalmaznak radioaktív szennyeződést.

Vladi honlapján hasznos tanácsokat ad arról, vásárlás előtt mire kell ügyelni: van-e édesvíz, milyen a helyi flóra és fauna, van-e öböl, ahol ki lehet kötni, síkság, ahol le lehet szállni, együttműködő-e az ország, amelyhez a sziget tartozik, lehet-e építésre engedélyt kapni, van-e legalább másfél órányira orvos, élhető-e a klíma, kedves emberek laknak-e a szomszédos szigeteken stb. (mti-panoráma/corriere della sera)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS