2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Játszótársakat kereső delfin randalíroz egy nyugat-francia kikötőben

2006. szeptember 01. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

Több hete egy magányos delfin tartja rettegésben a helyi halászokat egy nyugat-franciaországi falu kikötőjében. Cap-Sizunban mindennap előfordul az evezőtörés, a delfin elsüllyeszti vagy felborítja a csónakokat, tönkremennek a csónakmotorok, összegubancolódnak a hajókötelek. Az állat gyakran vízbe borítja a halászokat is.

A delfin valószínűleg vagy leszakadt a rajtól, vagy a többiek közösítették ki, mindenesetre most magányos és játszótársakat keres. A hol játékos, hol agresszív állatot a helyiek Jean Floch-nak (Placcs Jancsinak) nevezték el, és a 300 kilós állat megzabolására szakértők bevonásával válságstábot is létrehoztak.

A hatóságok a környező települések polgármestereinek azt javasolták, hogy tiltsák be a strandolást a partokon, Jean Floch ugyanis gyakran zavarja meg a fürdőzőket is. A delfin egy alkalommal a világrekorder Anne Quéméré csónakja mellett is feltűnt: a hölgy egy kabinnal is ellátott, nagyobb méretű szörfdeszkával kelt át az Atlanti-óceánon, és a douarnenezi partokhoz érkezett meg.

A szakemberek szerint a kamaszodó delfinek viselkedése szexuális érettségük elérésekor veszélyes is lehet, a tengeri emlős azonban védett állat. A Cap-Sizuni halászok abban reménykedhetnek, hogy egyszer Placcs Jancsi is eltűnik, mint elődje, Jean-Louis, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt jelent meg a kikötőben, de nőstény lévén sokkal kevesebb kárt okozott. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS