2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kirúgták a túlsúlyos indiai pilótanőt - diszkrimináció?

2006. augusztus 29. 15:30, utolsó frissítés: 15:30

Kövérsége miatt bocsátott el egy pilótanőt az Indiai Légierő, a 79 kilogrammos hölgy azonban nem hagyja annyiban a dolgot, és Sonia Gandhi politikushoz fordult segítségért.

A 32 éves Prerana Csaturvedi 1995-ben kezdte meg szolgálatát az Indiai Légierőnél helikopterpilótaként. Belépésekor 70 kilogrammot nyomott, azóta felszedett kilencet, és ez elég volt ahhoz, hogy 2003 májusában a légierő túlsúlya miatt a munkára alkalmatlannak találja, és elbocsássa állásából.

Csaturverdi bírósághoz fordult, és az indiai politikai életben fontos szerepet játszó Sonia Gandhi segítségét kérte. A hat éve hadnagyi rangban szolgáló pilótanő úgy véli, diszkrimináció áldozata lett, mert elbocsátásakor a hadsereg egy elavult, 1962-es törvényre hivatkozott, amelyet ráadásul férfiak és nők esetében - megítélése szerint - nem is alkalmaznak egyenlően.

A fizikai megjelenés - főleg a nőknél - Indiában különösen fontos, az ország vezető légitársasága, az Indian Airlines például májusban bejelentette, hogy már a kissé dundi légikísérő hölgyeket is elbocsátja. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS