2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Villámlás idején életveszélyes lehet a zuhanyozás

2006. augusztus 22. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

Villámlásokkal kísért viharok alatt életveszélyes lehet a zuhanyozás - olvasható a New York Times című amerikai lap hétvégi mellékletében.

A villám a fém csővezetékbe belevághat még a villámhárítóval megfelelően védett házakban is, illetve maga a csőrendszer továbbíthatja az épületbe jutott áramot, ami bárkit megrázhat, aki megfogja a fürdőszobában vagy a konyhában a fém csapokat. Egyfelől a fémből készült csőrendszer kiválóan vezeti az elektromosságot, másfelől viszont magában a vezetékekben folyó csapvízben is van egy csomó olyan szennyező elem, ami szintén alkalmas az áram vezetésére.

Tény, hogy valójában igen ritkák az ilyen balesetek, mégis, minden évben 10-20 embert úgy ér áramütés az Egyesült Államokban, hogy éppen fürdik, folyatja a csapból a vizet, vagy megfog egy fém fogantyút a házában vihar alatt - figyelmeztetett Ron Holle, a Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Kutató Hivatal munkatársa, aki évek óta gyűjti az adatokat a villám előidézte sérülésekről.

Vihar idején a védett épületek gyakran viselkednek úgy, mint a fémkalitkák. A villám feszültsége végigfut az embert körülvevő vezetékrendszeren, és - szerencsés esetben - bejut a földbe. Nincs igazi veszély, csak abban az esetben, ha az ember megérint valamilyen vezetéket, amely éppen földelné az áramot.

A villámlás előidézte sérüléseket kutató program vezetője, dr. Mary Ann Cooper, a chicagoi Illinois Egyetem munkatársa olyan esetekről is beszámolt, amikor nem fürdés, hanem mosogatás, mosás alatt ért - olykor halálos kimenetelű - áramütés embereket.

Az efféle esetekről internetes adatbázist is létrehoztak az Egyesült Államokban. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS