2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilenc hónapig sodródott a tengeren három mexikói halász: Új-Zélandig jutottak

2006. augusztus 22. 13:43, utolsó frissítés: 13:43

Kilenc hónapos tengeri odüsszeia után ért partot három mexikói halász az Új-Zélandhoz tartozó Marsall-szigeteken.

Az El Universal című mexikói lap beszámolója szerint az egyik halász, a 27 éves Jesus Vidana elmondta, hogy tavaly október 28-án indult kollégáival cápavadászatra Nayarit mexikói államból. Mivel csak rövid útra készültek, nem vittek magukkal sok élelmet, de egy műszaki hiba nyomán a kedvezőtlen széljárás kisodorta járművüket a nyílt tengerre. Unalmukat a Biblia olvasásával űzték el, nyers hallal és a tengeri madarak húsával táplálkoztak és esővizet ittak, mígnem egy halászhajó legénysége felszedte őket a Marsall-szigetek partjai előtt, éppen 8850 kilométernyire kiindulási pontjuktól.

A megmenekültek Mexikó új-zélandi Nagykövete, Luis Enrique Franco szerint elég jól vannak, bár a három férfi közül kettőnek erősen feldagadtak a karjai és a lábai a sós víz és a sok nap hatására. Legelőször egyébként édességet kértek.

Mexikóban nemzeti hősként ünneplik a megmenekült halászokat, s a püspöki konferencia külön kiemelte szilárd hitük példás voltát. A hajón egyébként eredetileg öten voltak, ám megpróbáltatásuk első napjaiban két társuk a tengerbe ugrott. Őket holtnak nyilvánították. (mti, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS