2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Röntgensugarakkal böngészik Archimédész szövegeit

2006. augusztus 16. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Tíz éve dolgoznak a tudósok Archimédész néhány elveszettnek hitt írásának rekonstruálásán, amelyet egy 10. századi pergamenen találtak meg. A 12. században a pergamenről enyhe savval lemaratták az eredeti szöveget, majd egy keresztény szerzetes imádságok feljegyzésére használta fel. John Ludwig Heirberg ókori Görögország-kutató a 20. század elején talált rá az imakönyvre a jeruzsálemi Szent Sír monostorban. Ő fedezte fel rajta Archimédész matematikai és fizikai értekezéseinek egy részletét.

Achimédésznek, akárcsak a többi ókori filozófusnak, papiruszra írt szövegei értelemszerűen nem maradtak fenn. Ezeket a 9-10. században szerzetesek másolták át a tartósabb pergamenre.

A felszínen imádságokat tartalmazó és a huszadik században hamisítványokkal bővített pergament egy névtelen gyűjtő 1998-ban 2 millió dollárért vásárolta meg, majd a Walter Arts Museumnak adta oda tanulmányozásra.

A Stanford Egyetem szakértői rájöttek, hogy az eredeti tinta magas vastartalommal rendelkezik, és összetétele gyökeresen eltér a később felvitt tintáétól, így röntgensugarak alkalmazásával meglehetősen jól olvashatóvá válik a szöveg. Beletelt ugyan néhány napba, amíg sikerült egy oldalt olvashatóvá tenni, de messzemenően ez az eddigi legsikerültebb kísérlet a híres Archimédész Palimpsest iratok helyreállítására. (bbc.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS