2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitler-tájképek kerülnek kalapács alá Nagy-Britanniában

2006. augusztus 15. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

Elárverezik a jövő hónapban Nagy-Britanniában Adolf Hitler 21 tájképét, melyeket a későbbi náci diktátor az első világháború éveiben festett, amikor tizedesként a francia és a belga határon szolgált - írta a The Guardian című brit napilap.

A tájképeket, templomokat és villákat ábrázoló akvarellek a Jefferys aukciós ház munkatársa szerint nem képviselnek különösebb művészi értéket, igazából csak alkotójuk személye miatt érdekesek. Hetven évig lappangtak egy böröndben egy belgiumi padlásszobában, míg nemrég fel nem bukkantak a délnyugat-angliai Lostwithielben.

Az eredetiség kérdését belgiumi szakértők hitelt érdemlően tisztázták, ami pedig a dolog erkölcsi oldalát illeti, az aukciós ház munkatársa, Ian Morris azzal érvelt, hogy a képek még azelőtt készültek, hogy Hitler zsarnokká vált volna. Sőt szerinte ezek a festmények éppen kulcsot adnak Hitler személyiségének megfejtéséhez.

Fiatalemberként Hitler kétszer is kérvényezte felvételét a bécsi Szépművészeti Akadémiára, de elutasították. "Talán ha művészetét jobban fogadták volna, és sikeresebb pályát futhatott volna be, nem lett volna később az, ami lett, milliók haláláért felelős diktátor" - mondta az aukcióvezető. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS