2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Várakozáson felüli" genetikai tartalék az óceánokban

2006. augusztus 07. 18:22, utolsó frissítés: 18:22

Amerikai tengerbiológusok mérései szerint egy liter tengervízben húszezernél többféle baktérium él, tízszer annyiféle, mint azt eddig feltételezték. Ennek a felismerésnek azért van jelentősége, mert a földi bioszféra hajtómotorját, a tengeri biomasszát túlnyomó részben mikroorganizmusok alkotják, és az adatból kiderül, hogy ezeknek várakozáson felüli genetikai tartalékai vannak.

Dr. Mitchell Sogin, a massachussettsi tengerbiológiai laboratórium munkatársa és kollégái az Amerikai Tudományos Akadémia Közleményei (PNAS) című tudományos folyóiratban számolt be a "tengeri népszámlálás" részeredményeiről, s a cikket a BBC brit közszolgálati rádió- és tévéállomás ismertette honlapján.

A tengeri népszámlálás (Census of Marine Life, CoML) 2000-ben kezdődött, s a tervek szerint 73 ország 1700-nál több kutatója 10 év alatt próbálja felbecsülni az óceánok élővilágának bőségét, sokféleségét és eloszlását.

Ezen belül folyik az óceánok mikrovilágának összeírása, melynek során 1200 jellegzetes helyszínen vesznek mintákat a tengervízből, és vetik alá genetikai vizsgálatnak a vízben talált mikroszkopikus élőlényeket. A kutatók arra számítanak, hogy másfajta élővilágot találnak a tenger felszínén és a mélytengerfenék talajában, vagy például olyan helyeken, ahol metángáz tör fel a tengerfenéken.

Az amerikai molekuláris tengerbiológusok eddig az Atlanti- és a Csendes-óceán 8 helyszínén vettek vízmintákat 550 és 4100 közötti mélységekben. Elmentek sarkvidéki hideg helyszínekre és az Oregon partjaihoz közel található víz alatti vulkanikus repedés forró hévízéhez is. A kutatók úgy vélik, hogy az óceánokban összesen akár 5-10 millió fajta baktériumot is találhatnak. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS