2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeresen tesztelték a magyar fejlesztésű AIDS-tapaszt

2006. augusztus 03. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Sikeresen tesztelték Magyarországon a DarmaVirt, az új AIDS-ellenes szert, amelyet Lisziewicz Julianna, 25 éve az Amerikai Egyesült Államokban (USA) élő magyar tudós cége fejlesztett ki - közölte szerdán a tudós az MTI-vel.

Egy nyolc emberen végzett teszt alapján a kutatónő kijelentette, hogy előreláthatólag a HIV-fertőzöttek, illetve az AIDS-esek 60 százalékán tud segíteni a gyógyszer, amelynek újító jellege egyrészt a hatóanyagban van, amely a bőr alá juttatva stimulálja az immunrendszert, így a beteg szervezet saját védekező mechanizmusa lép működésbe és veszi fel a harcot a HIV-vírussal szemben; másrészt a hordozóban, egy tapaszban, amelyet a hát bőrfelületére kell ragasztani és évente mindössze hatszor három órán át viselni, hogy a hatóanyag felszívódjon.

"Ma a világban 22 fajta AIDS gyógyszer létezik, ezeket (általában 3-4 gyógyszer kombinációját) naponta többször is be kell venni, ami nagyon megterheli a páciens szervezetét és pénztárcáját is, hiszen az AIDS-gyógyszerek nagyon drágák, ezért csak kevesen jutnak hozzá. Az egész világon nyilvántartott 43 millió AIDS-beteg közül mindössze 1-1,5 millió embert kezelnek rendszeresen" - mondta Lisziewicz Julianna az MTI-nek.

Hozzátette: a hatóanyagot 1996-ban kezdték kifejleszteni, és még hosszú évekbe telhet, míg forgalomba kerül, de mind az állatokon, mind az embereken elvégzett tesztek nagyon ígéretes eredményeket hoztak.

Mint a kutató elmondta, addig is Magyarországon egész kutatóhálózat dolgozik a további teszteken, s a munkában részt vesz a Központi Kémiai Kutatóintézet, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Bőrklinika és a budapesti Szent László Kórház is. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS