2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikaiak már a röntgengépbe sem férnek be

2006. július 28. 11:44, utolsó frissítés: 12:30

Az elhízott amerikaiak testén nem hatolnak át megfelelően a röntgensugarak, ezért a felvétel sok esetben nem kielégítő, és az is gyakran előfordul, hogy a túlsúlyos emberek nem férnek be a röntgengépekbe - derült ki a Massachusetts General Hospital munkatársai által végzett vizsgálatból.

A megvizsgált több mint 5 millió felvétel 0,15 százaléka elmosódott - ez az arány kétszerese a tizenöt évvel ezelőttinek. Kétszáz, átlagosan 107 kilogramm súlyú ember röntgenképét alaposabban is megvizsgálták. "Olyan, mintha sűrű hóesésben kellene tájékozódnunk" - mondta a felvételekről Raul Uppot, a kutatás vezetője.

A mágneses rezonanciás (MRI), illetve a számítógéppel vezérelt (CT) képalkotás esetében ugyan megfelelő kép nyerhető még a kövér emberek belső szerveiről is, ám ezeknél a vizsgálatoknál általában egy vékony fémcsőbe fektetik a betegeket, akik sokszor nem férnek be a szerkezetekbe.

A készülékek átalakítása ugyan több millió dollárba kerül, és egyelőre csak kevés kórház tudja megfizetni azt, bizonyos vállalatok mégis jelentős üzleti lehetőséget látnak a nagyobb átmérőjű vizsgálónyílással rendelkező gépek gyártásában. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS