2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mobil mint önvédelmi eszköz - tolakodó férfiak ellen

2006. július 26. 13:43, utolsó frissítés: 13:43

A mobiltelefonok használata megváltoztatta az emberek egymással való személyes bánásmódját is - állítja egy angol tanulmány, amelyet a London School of Economics és a Carphone Warehouse cég közösen készített több mint 16 ezer személyt megkérdezve.

A Die Welt című német lap on-line változata szerint a vizsgálatban résztvevő, 25 évnél fiatalabb nők több mint fele egyfajta védőeszközként használta mobiltelefonját, amikor a tolakodó férfiakat kellett távol tartani, akik túlságosan erőszakosan közeledtek hozzájuk. Korábban a nők újságot vagy folyóiratot használtak arra, hogy pszichológiai korlátot hozzanak létre, és például vonaton utazva elkerüljék a nemkívánatos beszélgetéseket. Ezt a funkciót mára szinte teljes egészében átvette a mobiltelefon.

A tanulmány azt is megállapította, hogy egyre többen használják a mobilt sms küldésére a telefonálás helyett. A felmérésben résztvevők napi átlagban 3,6 sms-t küldenek, de csak 2,8 alkalommal kezdeményeznek hívást. Ez mindenekelőtt a 18 és 24 év közötti korosztályra érvényes.

Ebben a korcsoportban a nők számára a mobil fontosabb a televíziónál is. A kutatók szerint 32 százalék mondta azt, hogy ha választani kellene egy televízió és egy mobil között, akkor inkább a mobilt választanák, miközben csak 11 százalék érzi magát képesnek arra, hogy lemondjon a mobiljáról. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS