2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A drogfogyasztás genetikusan programozott?

2006. július 13. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

A genetikai tényezők az eddig ismertnél fontosabb szerepet játszhatnak a kábítószer-fogyasztásában - erre jutottak norvég és amerikai kutatók, akik 1400 norvég ikerpáron végeztek vizsgálatokat.

A kutatók az ikerpárokat fiatal felnőtt korukban kérdezték arról, hogy életük során már több mint tíz alkalommal fogyasztottak-e olyan kábítószereket, mint a kokain, marihuána, ópiumszármazékok vagy egyéb hallucinogén anyagok. A kutatók figyelembe vették a függőség szimptómáit is, majd a norvég állam és az Európai Unió támogatásával végzett kutatásokból kapott adatokból becsléseket készítettek a függőség szempontjából jelentős genetikai hatásokra nézve.

Ausztráliában és az Egyesült Államokban korábban már több vizsgálatot folytattak ikrekkel, hogy kiderítsék, miként alakul náluk a kábítószerek fogyasztása. Ezekben az országokban sokkal magasabb a drogfogyasztás, mint Norvégiában. A kutatók azt feltételezték, hogy egy olyan országban, ahol a kábítószerek fogyasztása viszonylag csekély, kisebb szerepet játszanak a függőség kialakulásában a genetikai tényezők is.

A mostani vizsgálatok azonban ennek ellentmondanak, állítja Kenneth Kendler a Virginia Commonwealth University professzora. A vizsgálat vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy "az esetek 58 százalékában meghatározó szerepe volt a genetikai tényezőknek a függőség kialakulásában" - idézte a professzort a wissenschaft online című német tudományos hírportál. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS