2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olvadó turistalátványosságok: nézd a gleccsereket, amíg van mit

2006. július 12. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

A globális felmelegedés az örök jég világát sem kíméli. A gleccserek folyamatos olvadása e természeti látványosságok gyors fogyását idézi elő, Észak-Amerikában éppúgy, mint az európai Alpokban.

Az Egyesült Államok szebbnél-szebb nemzeti parkjai között is különleges a montana-i Glacier Natonal Park, amelynek a látogatottsága az utóbbi időben folyamatosan növekszik. Ennek fő oka eléggé egyedi: az oda igyekvők legtöbbje tudja, hogy már nem sokáig élvezhetik a turisták a park ritka látványosságát. A hétezer évvel ezelőtt keletkezett híres Grinell-gleccserből már csak kevés látható, mert az elmúlt évtizedek folyamatos felmelegedése következtében jegének maradványai csupán néhány tengerszemmé alakult, korábban egész évben befagyott tavacskában úszkálnak, tovább fogyatkozva.

Az 1938-ban igen alapos, fényképekkel illusztrált felmérésben látható Grinell-gleccser 70 százaléka már elolvadt, helyén a 2005-ben megismételt felvételeken már csak kopár sziklafalak meredeznek.

Az északi Sziklás-hegység tudományos központjában kutató Daniel Fagre szerint, ha a felmelegedés az elmúlt évtizedekben tapasztalt tempóban folytatódik, 2030-ra a nemzeti park minden gleccsere nyomtalanul eltűnik, mert a vizsgálatok szerint a fogyást egyértelműen a felmelegedés okozza.

A jelenség nem Amerika-specifikus, minden földrészen tapasztalható. Európában leglátványosabb az Alpokban, ahol olyan híres gleccsernyelvekből marad mind kevesebb, mint például a Rhone-folyó eredeteként számon tartott Rhone-gleccser, vagy az Aletsch. A síkabb vidékeken élők sokszor meglepődnek, hogy a korábban nyáron is csodás, havas csúcsaikért felkeresett hegyeken újabban csak kopár sziklákat láthatnak.

A hóhatár feljebb húzódása ugyanolyan általános, mint a sarki jégtakarók fogyása. Az északin a jégréteg vékonyodása, széttöredezése, hátrébb húzódása, a délin meg a jégtakaró folyamatos borjadzása, hatalmas jégmezők és jéghegyek leválása. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS