2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai erdőtüzek a klímaváltozást jelzik?

2006. július 11. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

Az Egyesült Államok nyugati részén az elmúlt évtizedekben pusztító rendkívül súlyos erdőtüzek a klímaváltozás következményeként foghatók fel - állítja egy amerikai tanulmány.

A kutatók az elmúlt 36 év adatait értékelték ki. A ORF osztrák közszolgálati rádió és tv internetes lapján idézett vizsgálat szerint az erdőtüzek száma és az egyes tüzek időtartama a múlt század nyolcvanas éveiben hirtelen, drámai módon megnőtt.

A kutatók elemezték az amerikai erdészeti hatóságok adatait 1166 tűzesetről, amely több mint 400 hektáron pusztított. Az adatok szerint 1987 körül következett be a legfontosabb változás, ekkor kerültek többségbe azok a tüzek, amelyek 5 hétig is eltartottak az addigi, általában egyhetes tüzekkel szemben. A kutatók úgy vélik, hogy összefüggés van a tüzek és a tavaszi - nyári hőmérsékletek között, logikus módon a melegebb években több a tűzeset.

A korábban bekövetkező hóolvadás is növeli a kutatók véleménye szerint az erdőtüzek veszélyét. Thomas Swetman, az arizonai egyetem professzora a vizsgálatot úgy összegezte, hogy az erdőtüzek a klímaváltozás első komoly jelzéseinek tekinthetők az Egyesült Államokban. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS