2018. október 17. szerdaHedvig
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mamutcsontvázakat találtak a Balaton mellett

2006. július 04. 18:38, utolsó frissítés: 18:38

Két, legalább tízezer éves mamutcsontvázra bukkantak a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt elkerülő út építése közben a kivitelezők. Előbb egy mamutborjú, majd pedig egy felnőtt példány csontjai kerültek elő. Az útépítési munkálatokat azonnal leállították.

"Biztosítjuk a régészeti feltáráshoz szükséges időt és forrásokat, hiszen Magyarországon páratlan leletről van szó" - mondta a megrendelő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság vezetője, Horváth László. Elmondta, attól sem kell tartani, hogy az Akarattyát, Kenesét és Fűzfőt elkerülő útszakasz jövő nyári átadása késedelmet szenvedne.

A mamutok névadására hamarosan pályázatot ír ki az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság.

A mamutok amúgy először Afrikában jelentek meg, több mint 4 millió évvel ezelőtt, később északra vándoroltak, és a hideg éghajlathoz alkalmazkodva idővel hosszú szőrt növesztettek. Túlélték a jégkorszakot, és csupán 10 000 évvel ezelőtt haltak ki. A korábbi felfogástól eltérően az elefántok nem a mamuttól származnak, de közös ősök sora köti össze őket. A mamutok átlagosan 2,3-2,8 méter magasak voltak, ám találtak már 3,5 méteres példányt is. A mamut háta hátrafelé lejt, patája két ujjszerű kinövésben végződik, agyarai elérhetik a két méteres hosszúságot is. Bundája fekete, barna vagy vörösesbarna. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS