2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alagútfóbiától muzulmán Nyugat-gyűlöletig. Új Updike-regény: A terrorista

2006. június 29. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

John Updike legújabb regénye, A terrorista nagy vitát vált ki hazájában. Az amerikai író szerint azért, mert "megértéssel, majdnem szeretettel" ábrázolja Ahmadot, a fiatal főszereplőt, az iszlám középiskolába járó diákot, aki családi okok miatt a vallási fundamentalizmusba menekül és akit a terroristák beszerveznek a Lincoln-alagút felrobbantására.

Updike a Corriere della Sera című olasz napilapnak elmondta: tudatában volt annak, hogy sorrendben huszonkettedik könyve ellenérzéseket vált ki az Egyesült Államokban a keresztény jobboldaltól az iszlámig, s hogy "aláaknázott területre" tévedt.

"Azt hiszem, megértem azt az ellenszenvet, gyűlöletet, amelyet sok iszlám hívő táplál rendszerünkkel szemben, és ezt el akartam mondani. Eddig senki sem próbálta megmutatni a mi életünket az ő szemszögükből. A nyakamat kockáztatom, de egy írónak ezt kell tennie" - jelentette ki a 74 esztendős szerző.

Az írás hátterében részben Updike-nak az alagutakkal kapcsolatos fóbiája áll. Elképzelte, hogy a robbanás miatt az alagútba beáramló Hudson-folyó vize agyonnyomja, és felvetődött benne, hogy ki okozhatna ilyen tragédiát. Először egy keresztény szeminaristára gondolt, aki úgy érzi: az egyház botrányai miatt hitében elárulták, és a modern világban valami ördögit lát. Végül úgy döntött, hogy a főhősnek muzulmán fiatalnak kell lennie, aki ellenségnek, korruptnak tekinti a nyugati világot. A Lincoln-alagutat, amely a Hudson alatt összeköti New Yorkot New Jersey-vel, a CIA és az FBI valóban az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat egyik célpontjának tekinti.

A regény megírását hosszú kutatómunka előzte meg. Updike hiteles akart lenni, ezért járt a New Jersey-i Patterson muzulmán közösségénél, ahol a New York-i ikertornyok elleni merénylet elkövetői elszállásolták magukat, végiglátogatta a mecseteket, elment iszlám összejövetelekre, konzultált a rendőrséggel a pokolgépek típusairól, elvegyült a biztonsági őrök között a repülőtéren, hogy megismerje, hogyan működnek az átvilágító eszközök, és sokszor végighaladt magán az alagúton is. Egy iráni diák segítségével újra elolvasta Koránt is.

A terroristát az amerikai kritika egy része ugyanakkor jól fogadta és nagyon aktuálisnak tartja, mert tulajdonképpen elmélkedés a nyugati civilizációról és "betekintés egy alternatív kultúrába". (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS