2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Allergiát okozhat a túlzásba vitt tisztálkodás

2006. június 28. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

A túlzásba vitt tisztálkodás okolható számos megbetegedésért, köztük a fejlett országokban már-már járványszerű méreteket öltő allergiáért - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

A 290 millió lakosú Egyesült Államokban 50 millióra becsülik az allergiások számát. További 8 millió ember szenved valamilyen autoimmun betegségben, olyan kórban, amikor a szervezet a saját szövetei ellen lendül támadásba - olvasható a Beseder című orosz nyelvű hírportálon.

A Duke University Medical Center kutatói által folytatott vizsgálat során a laboratóriumi egereknek és patkányoknak gyakorlatilag steril körülményeket és széleskörű orvosi ellátást biztosítottak, vagyis olyan feltételeket, amelyek a nyugati, a tudósok által higiénikus országok életkörülményeire jellemző.

A kontrollcsoport tagjait "vidéki" és "városi" rágcsálók alkották, amelyeket Wisconsin-ban és Észak-Karolinában ejtettek foglyul. Ezek a rágcsálók természetes, számtalan kórokozó, élősködő által benépesített környezetből "érkeztek", vagyis létfeltételeik olyan országokénak feleltek meg, ahol hiányzik a modern egészségügyi ellátás.

Mindkét csoport egyedeinél mérték az antitestek, az úgynevezett immunglobulinok szintjét, amelyek allergiás vagy autoimmun betegségeknél képződnek. Az úgynevezett IgG immunglobulin a "vad" patkányok és egerek esetében az élősködők ellen termelődött, s a paraziták antigénjeihez (a szervezetben ellenanyag termelését kiváltó tényezőhöz) kötődött. A laboratóriumi rágcsálók esetében ez az immunglobulin ártalmatlan környezeti antigénekhez kötődött, s ezen tényezőkkel szembeni allergia kialakulásához vezetett.

A kutatók bizonyítottnak vélik, hogy a higiénikus társadalmakban, ahol az immunrendszer gyermekkorban nem szembesül a kosz és a kórokozók jelentette kihívásokkal, később túlzottan reagál a legkisebb ingerekre is, olyanokra, mint a virágpor.

Ezzel magyarázható az asztma, az allergia és az autoimmun betegségek, beleértve az I. típusú, fiatalkori cukorbaj egyre szélesebb körben való elterjedése.

A Duke University Medical Center kutatói a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy hogyan játszhatnak közre a mozgásszegény életmód, a fokozott stressz és a félkész élelmiszerek az allergiás és az autóimmun betegségek elterjedésében. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS