2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vb 2006: szurkolók, ne pisiljetek a növényekre!

2006. június 23. 13:31, utolsó frissítés: 13:33

Berlini környezetvédők azzal a kéréssel fordultak a németországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit a Brandenburgi kapunál nyomon követő szurkolókhoz, hogy a felállított ideiglenes WC-kben könnyítsenek magukon, és ne vizeljék tönkre a növényzetet.

Szakértők számításai szerint naponta 100 ezer liter vizelet kerül a talajba a berlini kivetítő környékén. "Kis mennyiségben a vizelet nem jelent veszélyt a növényzetre, sőt olyan hatóanyagot is tartalmaz, ami kifejezetten hasznos, de ekkora mennyiséget a talaj képtelen komolyabb károsodás nélkül befogadni" - mondta a Bild Zeitung című lapban Tilman Lamparter, a berlini egyetem növénytani tanszékének professzora.

A környezetvédők a rendőrségnek is jelezték aggályukat, és kérték, hogy a jelenlegi 280 bódénál többet bocsássanak a meccsenként 100 ezres létszámban megjelenő drukkerek számára. A kérést az illetékes hatóság biztonsági okokból elutasította. A hivatalos állásfoglalás szerint a vészkijáratok felé vezető menekülő útvonalakat szabadon kell hagyni, ezért nem lehet több alkalmi mellékhelyiséget felállítani.

Frank Christoph urológus a témával kapcsolatban elmondta: az emberi test naponta átlagosan 1,5-3 liter vizeletet termel, sörfogyasztás esetén ez a mennyiség jelentősen emelkedik. Az aranysárga nedű 20-25 perccel a fogyasztás után vizelet formájában távozik a szervezetből. Berlin önkormányzatának alkalmazottai minden éjjel 3 ezer liter vizet locsolnak a növényekre, így próbálva megmenteni az értékes fajokat és semlegesíteni a levegőben terjengő kellemetlen szagot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS