2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elárverezik a nácivadász bélyeggyűjtményét

2006. június 21. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Bíróság elé juttatta a holokausztot megszervező Adolf Eichmannt és további mintegy 1100 náci bűnözőt leplezett le a híres "nácivadász" Simon Wiesenthal, de volt egy másik szenvedélye is: bélyegeket gyűjtött. Elhunyta után 8 hónappal bejelentették: elárverezik a gyűjteményt az általa kijelölt Heinrich Köhler wiesbadeni árverési háznál.

Amikor 1945-ben az amerikaiak kiszabadították, Wiesenthal már megjárt 12 koncentációs tábort, és felesége kivételével valamennyi családtagját elveszítette. Azonnal hozzálátott dokumentációs központjának megszervezéséhez. Mivel álmatlanság gyötörte az átéltek miatt, elkezdett bélyegeket gyűjteni. Orvosa válaszút elé állította: vagy rendszersen szed tablettákat, vagy hobbit talál magának. Hobbijának ugyanolyan szenvedéllyel hódolt, mint ahogyan a munkáját végezte, és hamarosan ismertté lett bécsi filatelista körökben.

Legnagyobb sikerénél is állítólag szerepet játszottak bélyegek. Úgy tudni, hogy bélyeggyűjtők segítségével bukkant 1953-ban Argentínában Adolf Eichmann nyomára, akit azután az izraeli titkosszolgálat a Wiesenthaltól kapott információk alapján rabolt el, s akit 1961-ben Jeruzsálemben halálra ítéltek.

Bélyegalbumaiban Wiesenthal azonban egészen más témát dolgozott fel: kelet-európai szülőhazáját, Galíciát. A hosszú időn át Oroszország és Ausztria-Magyarország közt felosztott Galíciában orosz, osztrák és magyar bélyegek egyaránt forgalomban voltak. Wiesenthal nem elégedett meg egyes példányokkal, egész sorozatok beszerzésére törekedett. Hacsak módja volt rá, valóságos bélyeg-térkép révén igyekezett Galíciát bemutatni oly módon, hogy egyes bélyegek más és más postai bélyegzővel ellátva kerültek albumaiba.

Karl Louis, a Wiesbadenben Köhler aukciós ház munkatársa szerint Wiesenthal bélyeggyűjteménye mindenek előtt kultúrtörténeti és esztétikai jelentőséggel bír. A gyűjtemény összértékét mintegy 350 ezer euróra becsülik, ami filatelista körökben távolról sem rekordgyanús.

A Wiesenthal-bélyeggyűjtemény árverését október 27-re tűzték ki, a katalógust már nyomják. Az aukciós ház nagy érdeklődésre számít. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS