2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyiptomban be akarják tiltani A Da Vinci-kódot

2006. június 14. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Az egyiptomi hatóságok el fogják kobozni A Da Vinci-kód című könyv példányait, és betiltják a műből készült filmet is - jelentette be kedden a kairói parlamentben a kulturális miniszter.

A képviselők tapsa közepette Faruk Abdel Aziz Hoszni közölte: "Minden olyan könyvet betiltunk, amely bármilyen vallást sért. El fogjuk kobozni ennek a könyvnek a példányait." A parlament több, a könyv és a film betiltását követelő kopt keresztény képviselő kérésére tűzte napirendre a kérdést.

Az ülésen az egyik kopt képviselőnő - kezében a könyv eredetijével és annak arab fordításával - azt hangoztatta, hogy annak tartalma erősen bántó a keresztény egyház számára. "Cionista mítoszokon alapszik (a tartalom), és sérti mind a keresztény vallást, mind az iszlámot" - mondta.

A Muzulmán Testvériség parlamenti tömbjének helyettes vezetője, Huszein Ibrahim azt hangoztatta, hogy a szervezet, amelyet képvisel, annak idején felemelte szavát a Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák ellen, és most ugyanígy tiltakozik az ellen, hogy bármi módon megsértsék Jézus Krisztust.

A kormány döntése ugyanakkor aggodalmat váltott ki a politikai színtér más részein: egy emberjogi aktivista nagyon veszélyes döntésnek, a véleménynyilvánítási szabadság folytatódó megsértésnek nevezte a lépést. "Ez a gondolatszabadság megsértése. Ami fikció, az fikció, vagyis művészet, és azt művészetként kell kezelni" - jelentette ki a Reutersnak Háfez Abu Szaida, az egyiptomi emberjogi szervezet főtitkára. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS