2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Preinka lelet: női harcos múmiáját találták meg Peruban

2006. június 13. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Amerikai és perui régészek egy i.sz. V. századból származó moche sírban megtalálták egy fiatal nő múmiáját. A sír Peru északi részében, nem messze Trujillo városától, a Huaca Cao Viejo piramis mellett, az El Brujo-i ásatás során került a felszínre.

A sír ép volt, fosztogatók nem garázdálkodtak benne. Finoman cizellált ékszereket, díszeket is találtak a régészek. A múmia mellett egy serdülő fiú csontváza hevert, akit bizonyára azért áldoztak fel, hogy elkísérje az asszonyt a túlvilágra. Ebből a szakértők azt a következtetést vonják le, hogy a nő magas társadalmi osztályból származott - írta a Le Nouvel Observateur című francia hetilap.

Miután letekerték róla a több száz méter hosszú vászoncsíkokat, kiderült, hogy együtt temették el olyan fegyverekkel, amelyeket általában férfiak sírjában szoktak találni: két buzogánnyal és számos hajítólándzsával együtt helyezték a sírba a nőt. Lehet, hogy hatalma szimbólumaiként, vagy pedig azért, mert a fiatal nő harcos volt.

A másik meglepetést az okozta, hogy a múmiának tetoválások látszanak a karjain, a lábszárán és a lábfején. Részben mértani ábrákat, részben mitikus állatok rajzait juttatták kaktusztűvel a bőre alá. A festék, amelyet használtak, valószínűleg szénpigment volt.

A moche civilizáció a II. században jelent meg Peru északi részében, és titokzatosan eltűnt a VIII. században. A Huaca de la Luna és a Huaca del Sol piramisokon a mochicák emberáldozatokat mutattak be. Ez a preinka kultúra, mint ahogy mozaikjaik és edényeik tanúsítják, kézművességének minőségéről és kreativitásáról lehetett híres. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS