2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Világnapi számvetés: sokasodnak a "halálzónák" az óceánokban

2006. június 08. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

Június 8. az Óceánok Világnapja, amelynek megtartását 1992 júniusában az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Rio de Janeiro-i környezetvédelmi csúcsértekezletén határozták el.

Általában egy-egy hajókatasztrófa hívja fel a világ figyelmét arra, hogy az óceánok veszélyben vannak. Egy tanulmány szerint az óceánok olajjal való szennyezettségéért nem az olajszállító hajók gyakori katasztrófái, hanem a fogyasztók szennyező tevékenysége a felelős.

A szennyezés egyik következménye az óceánok és tengerek oxigénben szegény, illetve


oxigénmentes "halálzónáinak"


gyors sokasodása, ami emberek százmillióinak megélhetését veszélyezteti. 1990 óta megduplázódott és elérte a százötvenet azoknak a mélytengeri övezeteknek a száma, amelyekből a környezetet szennyező anyagok hatására eltűnt az oxigén, és amelyek emiatt valóságos hal- és növénytemetővé váltak.

Kimutatták, hogy ebben a műtrágyázással összefüggő nitrogénszennyezés a fő bűnös, évente mintegy 160 millió tonnányi ilyen anyag kerül a világtengerekbe.

Egyre nagyobb a tengerek zajszennyezettsége is. A fúrótornyok, tengeralattjárók, hanglokátorok és hajók keltette zaj akár több száz kilométeres távolságból is


megzavarja a cetfélék kommunikációját és tájékozódását,

s ez partra vetődésüket, pusztulásukat okozza. A tengerek élővilágának veszteségei ma ugyanolyan - vagy még nagyobb - arányúak, mint az esőerdők pusztulása.

Az óceánok és tengerek a földfelszín 71 százalékát teszik ki, az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceán együttes területe 320 millió négyzetkilométer. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS