2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vitaminkoktélok és táplálék-kiegészítők veszélyesek is lehetnek

2006. június 06. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

Az egészségüket féltő emberek különféle táplálékkiegészítőkre és vitaminkoktélokra költött pénze jórészt fölösleges pénzkidobás, ráadásul e csodaszerek fogyasztásának veszélyei is vannak - figyelmeztet az Amerikai Egészségügyi Intézet (NIH).

Egészségük védelmére, egyes betegségek megelőzésére az amerikai felnőttek több mint fele rendszeresen fogyaszt táplálékkiegészítőként különböző vitaminokat és ásványi anyagokat. Erre évente 23 milliárd dollárt fordítanak, ám az Amerikai Egészségügyi Intézet által felkért szakértők szerint a jelenlegi ismeretek birtokában lehetetlen megmondani, valóban jót tesznek-e az egészséges embernek a milliószámra vásárolt multivitamin- és ásványianyag-koktélok.

A szakértők nem vonják kétségbe, hogy egyes esetekben (például amikor a terhes nők fólsavat szednek, hogy megakadályozzák a magzati elváltozásokat) valóban jogos a pótlólagos vitamin- és ásványbevitel - olvasható a Science et Avenir francia tudományos havilap beszámolójában.

Az egészséges emberek által szedett tablettákkal viszont nem ilyen egyértelmű a helyzet. Így például - mint a kutatási program vezetői hangsúlyozták - azokat az Egyesült Államokban általában azok vásárolják, akik eleve a legtáplálóbban étkeznek, s életvitelük is egészségesebb, mint társaiké. Ráadásul a szakértők szerint kevés a meggyőző bizonyíték arra, hogy ezek a "koktélok" valóban megelőznék a szív- és érrendszeri betegségeket, vagy a rákot.

Sőt egyes mellékhatások veszélye kimondottan óvatosságra int: így például egy tanulmány szerint azoknál a dohányosoknál, akik bétakarotint szednek, nagyobb a rák kialakulásának veszélye. A csontritkulás megelőzésére javasolt D-vitamin és kálcium szedése pedig az idősebb nőknél növeli a vesekő kockázatát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS