2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tengeri algás védőpasztával az AIDS ellen

2006. június 02. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

Jövőre már gyógyszerként használják a Dél-Afrikai Köztársaságban az AIDS-megbetegedések megelőzésére azt a pasztát, amelynek hatóanyagát tengeri algákból vonják ki. A fertőzésnek leginkább kitett nőket már ezekben a hónapokban tanfolyamokon világosítják fel a pasztával kapcsolatos tennivalóikról.

A HIV-vel való fertőződést megelőző gyógyszert, a Carraguard nevű pasztát, több mint 15 éve tartó, s a new-yorki Population Council (népességi tanács) támogatásával lefolyt kutatások során találták fel. A paszta hatóanyagát a Carrageen algákból kivonható természetes polimerek mikrobiocidjei (ellenbaktériumai) alkotják, amelyek megakadályozzák a virusokat abban, hogy az ép sejteken megtapadjanak, majd azokba behatoljanak.

A krémmel a nemi érintkezés előtt egy tubusból kinyomható, a bébikenőcshöz hasonló anyaggal kell a nőknek altestüket bekenni. A gyógyszer hatásvizsgálatai már az utolsó szakaszban tartanak és az egyértelműen kedvező tapasztalatok alapján 2007-től megkezdhetik rendszeres kísérleti, majd 2010-től recept nélküli, gyógyszertári árusítását.

Hogy a legveszélyeztetettebb régiókba minél előbb eljuthasson, Dél-Afrikában több ű kísérleti jelleggel működő rendelőt állítottak fel. Fokváros Gugulethu, szinte csak feketék lakta kerületében kétezer, nem HIV-fertőzött nőt, asszonyt kezelnek, akik előbb részt vesznek a közeli Uluntu Kutatási Centrumban egy felvilágosító-oktató kurzuson, amelynek során előadásokon, filmeken, oktató-próbababákon ismerhetik meg a Carraguard-ot és használatát.

A Carraguard mellett kísérletileg már alkalmazzák a mesterséges polimerekből készített, Pro 2000 elnevezésű, hasonló hatású gyógyszert is. Ezek mellett világszerte mind több, sikerrel kecsegtető, a HIV-behatolást gátló anyaggal (s nem csak mirobiocid-ekkel) folynak kísérletek. (mti-press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS