2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az állati eredetű ételek fogyasztása növeli az ikerszülés esélyét

2006. május 22. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Az elmúlt ötven évben az ikerszülések száma jelentősen - egyes országokban 50 százalékkal is - megnövekedett. A tudósok ennek okát egyrészt a termékenységi kezelések elterjedésében, másrészt pedig a gyermekvállalás későbbre halasztásában látják. A legújabb kutatási eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy az ikerterhességek számának megszaporodásában az étrend is fontos szerepet játszhat.

A tejtermékekben gazdag étrend növeli az esélyét az ikerterhesség kialakulásának - állapították meg amerikai kutatók. Ötször akkora esélyük van arra, hogy ikreket szüljenek, mint azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket - írta a Journal of Reproductive Medicine című szakfolyóirat az ikerszülések és a nők étrendje közötti összefüggést kutató vizsgálat nyomán.

Az ikerterhességek kialakulását feltehetően az állatok májában található, inzulinhoz hasonló növekedési faktor (IGF) ösztönzi, amely fellelhető számos állati eredetű termékben, legtöményebben azonban a tehéntejben található meg. Az IGF fokozza a petesejtek érését. Minél nagyobb mennyiségben van jelen az IGF egy nő szervezetében, annál jobbak az embrió életesélyei fejlődése korai szakaszában.

Ez a hatás még erőteljesebb azokban az országokban, ahol a törvény nem tiltja növekedési hormonok adagolását a szarvasmarháknak. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS