2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnyílt szerda este az 59. cannes-i filmfesztivál

2006. május 18. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

Kétezer díszvendég jelenlétében szerda este megnyitották az 59. cannes-i filmfesztivált. A hagyományoknak megfelelően a dél-franciaországi kisváros alig száz méternyi vörös szőnyegén vonultak fel a Fesztiválpalota lépcsőjén a filmfesztivál megnyitójára érkezett sztárvendégek, köztük a Dan Brown bestselleréből készült hollywoodi produkció, A Da Vinci-kód alkotói: a felesége társaságában érkező rendező Ron Howard, Tom Hanks, Jean Reno és Audrey Tautou, aki a bemutatóra rövidre vágatta haját.

A megnyitó est házigazdája Vincent Cassel francia színész volt, aki tíz évvel ezelőtt Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjének főszerepében tűnt fel először Cannes-ban. A tetőtől talpig fehérbe öltözött színész elmondta, hogy számára a cannes-i fesztivál a keveredés szimbóluma, mert Franciaország az egyetlen ország, ahol a földrajzi és kulturális eredetek keveredése okán a határok elhagyása nélkül mindenféle kultúrával találkozhat az ember. Így hát természetes, hogy a kulturális befogadás hazájában legyen a világ legnagyobb filmfesztiválja - tette hozzá a francia színész. Vincent Cassel ezután angolul, arabul, kínaiul és egy afrikai nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

A zsűritagok - köztük a fekete estélyiben felvonuló Monica Bellucci színésznő - bemutatása után a zsűrielnök Vong Kar-vaj kínai rendező kapott szót, aki kínaiul mondta el, hogy nem csak önmagát, hanem valamennyi ázsiai és kínai rendezőt képviselni kívánja a zsűriben, anélkül, hogy bármiféle előítélettel rendelkezne a beválogatott filmekről.

A fesztivált hivatalosan a 79 éves Sidney Poitier nyitotta meg. Az 1963-ban Oscar-díjat kapott amerikai színészt állva ünnepelte a cannes-i közönség. A rövid megnyitó után levetítették a már bemutató előtt nagy vitát kiváltó A Da Vinci-kód című filmet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS