2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rapzene a Koránból: DJ Besho afgánul nyomja a szöveget

2006. május 12. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

DJ Besho személyében afgán taggal bővült a rapzenészek társadalma. A muzulmán fiatalember


afgán nyelven nyomja a szöveget,


amely azonban az amerikai és más nemzetiségű szerzőkétől eltérően nem tartalmaz csúnya szavakat és káromkodásokat. Az afgán rapper – eredeti nevén Bejan Zafarmal – ugyanakkor a Korán szövegét is felhasználta már egyes dalaiban. Egyikben egy régi népdalt feldolgozva Afganisztán iránti hazaszeretetét, másikban egy gyönyörű fekete szemű lányt énekel meg.

„Az emberek nagyon érdekesnek találják a zenémet – mondta a 28 éves fiatalember. – Azt mondják, ez nem is dal, mert ez az ember nem énekel, hanem beszél.” DJ Besho a kilencvenes évek polgárháborújának idején szüleivel Németországba emigrált, ahol egy Frankfurt melletti kisvárosban ismerkedett meg ezzel a fajta zenével és művelőivel. Szabaidejében egyébként hotelmenedzserkedik.

A fiatalok körében népszerű DJ Beshót az idősebb korosztály, valamint a konzervatív vallási és politikai vezetők elítélik. Egyes fiatalok szerint is a nyugati mintára átvett zene idővel átveheti a hagyományos afgán zene helyét, és


felülírhatja a tradicionális értékeket.

A rapper már öt éve zenél, vagyis azóta, mióta a tálib uralom megdöntésével feloldották a zene- és filmcenzúrát Afganisztánban. Azóta több tucat független rádió- és televízióadót hoztak létre az országban, ezek közül többet külföldi tőkéből alapítottak, és a hírek, műsorok mellett zenét is importálnak a világ minden tájáról. Megjelentek az internetkávézók is, és több mint egymillió afgánnak van már mobiltelefonja. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS