2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grizzly-jegesmedve kereszteződés és a globális felmelegedés

2006. május 12. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Immár genetikailag is ellenőrzött, hogy új fajta medvét ejtett el egy vadász Kanadában, olyant, amely grizzly és jegesmedve nászából született.

Eddig csakis fogságban élő hibridekről volt tudomás. Ez az első vadon élt ismert példánya a két fajta kereszteződésének. A vadász az Egyesült Államokból érkezett Kanadába, és engedélye jegesmedvék kilövésére szólt (amúgy elég sokat fizetett a lehetőségért: 45 ezer dollárt). A hibrid mackó külsőre szinte kiköpött jegesmedve: vastag és hófehér a bundája. Csakhogy a karmai jóval hosszabbak, mint a jégvidék medvéié, a háta grizzlyhez méltóan púpos, a pofája is inkább grizzlys - laposabb, szélesebb, "piszébb" orrú. Lombos erdei őseire utalnak a barna pettyek, foltok is a szemei körül, az orrán, a hátán és az egyik lábán.

Genetikusok szerint egyébként a jegesmedvék ősei grizzlyk, amelyek negyedmillió éve vándorolhattak északra fókákra vadászni. A két medvefaj a vadonban ritkán találkozik, mivel messze vannak egymástól vadászterületeik, ráadásul párzási időszakaik is eltérőek. Ám a globális felmelegedés miatt várható, hogy a grizzlyk további “szextúrákat” tesznek északra. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS