2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már egy fegyver szétszerelése is megnöveli a férfiak tesztoszteronszintjét

2006. május 10. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

A fegyverekkel való foglalatosság már önmagában is növeli a férfiaknál a tesztoszteronszintet és az agresszivitásra való hajlamot - állapították meg amerikai kutatók 30 önkéntessel folytatott kísérleten.

A nemi hormon az állatvilágban az erőszakos magatartás kiváltója is, és az embernél is akadnak arra utaló jelek, hogy a magas hormonszint összefügg az erőszakkal. A Die Welt című német lap szerint az amerikai kísérletben a résztvevők fele valódi, másik fele játékpisztolyt kapott, hogy szerelje szét, és rakja össze.

Az eredmények megerősítették azt a feltételezést, hogy közvetlen összefüggés van az egyes tényezők között. Az egyik kontrollcsoportban 15 percen keresztül játékpisztollyal foglalkoztak a kísérlet résztvevői, míg a valódi tesztcsoport tagjai légpisztolyokat kaptak, hogy vizsgálják meg felépítését.

A teszt előtt és után mindkét csoportnál megmérték a tesztoszteronszintet, és az eredmény egyértelmű volt: azok, akik a játékkal foglalkoztak, változatlan hormonkoncentrációval rendelkeztek, míg a másik csoportnál jelentősen emelkedett a hormonszint.

Ez arra utal, hogy a férfiaknál már önmagában a tisztán műszaki jellegű foglalatosság egy fegyverrel növeli az erőszakra való hajlamot. A kutatók most azt akarják kideríteni, hogy a hasonló tevékenység nőknél is azonos hatást vált-e ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS