2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

TIFF: két román film egyenesen Cannes-ból jön versenyezni

2006. május 03. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

Két Cannes-ban versenyző román film is szerepel a versenyprogramban az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) - áll a szervezők sajtóközleményében.

Június 2-11. között Kolozsváron a két nagyjátékfilm - Cătălin Mitulescu rendezésében a Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Hogyan töltöttük a világvégét) és Corneliu Porumboiu A fost, sau n-a fost? (Volt-e vagy sem?) című alkotása - tíz külföldi filmmel együtt versenyezhet a TIFF tízezer eurós fődíjáért. A filmeket először mutatják be Romániában. A május 17-én kezdődő cannes-i filmfesztiválon szereplő harmadik román film, a Marilena de la P7 (rendező: Cristi Nemescu) romániai premierjének is a TIFF ad helyet.

A TIFF ötödik kiadásán az utolsó négy napot egyébként a legfrissebb román filmtermésnek szentelik. A Román Filmnapok keretében, június 7-10.között bemutatják többek között Radu Muntean Hartia va fi albastra (A papír kék lesz) című filmjét, amelynek utómunkálatai még jelenleg is folynak.

A nézők a nemrég bemutatott Legaturi bolnavicioase (Beteges viszonyok) című Tudor Giurgiu-filmet, valamint Adrian Popovici Un acoperiş deasupra lumii (Tető a világ fölött) című alkotását is megtekinthetik. A Román Filmnapokon összesen 19 filmet vetítenek. A nézőknek lehetőségük lesz találkozni rendezőkkel (Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean), színészekkel (Andi Vasluianu, Ana Ularu, Paul Ipate, Mara Nicolescu, Dorotheea Petre) és forgatókönyvírókkal (Răzvan Radulescu, Cecilia Ştefănescu). (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS