2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán: elnöki rendelettel mostantól nők is látogathatják a stadionokat

2006. április 25. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

Évtizedes tabut ledöntve Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök úgy döntött, női honfitársai számára is engedélyezi a sportesemények látogatását - adta hírül hétfőn az iráni állami televízió.

Az iráni nőket röviddel az 1979-es iszlám forradalom után tiltották ki az ország stadionjaiból - bár ritka alkalmakkor ők is engedélyt kaptak arra, hogy meghívóval jelen lehessenek nemzetközi sporteseményeken.

"Ellentétben egyesek felfogásával és propagandájával, a tapasztalat azt bizonyítja, hogy a családok és a nők tömeges jelenléte e helyeken erősíti a morált és az etikát" - hangoztatta az államfő. Mindezt "úgy kell megszervezni, hogy - a nők iránti tiszteletből - ők kapják a legjobb helyeket, s láthassák a nagy jelentőségű és országos versenyeket" - tette hozzá.

A nők jogaiért küzdő iráni aktivisták kedvezően fogadták az ultrakonzervatív elnöktől váratlan bejelentést. "A tilalom nem volt ugyan törvénybe iktatva, de az elnök rendelete alapján most már ugyanúgy eljárhatunk mi is a stadionokba, mint bárki más - mondta egy női aktivista. - Korábban gond nélkül eladtak nekünk jegyeket egy meccsre, de aztán nem engedtek be megnézni." (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS