2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

59. cannes-i filmfesztivál: két magyar filmet is bemutatnak

2006. április 21. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

A kelet-európai mozi visszatér idén a cannes-i filmfesztiválra, melynek Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű szekciójába beválogatták Pálfi György Taxidermia című filmjét, a Cinéfondation kategóriában pedig Kocsis Ágnes A vírus című kisfilmje kerül bemutatásra - jelentették be csütörtökön a szevezők Párizsban.

Az 59. cannes-i filmfesztivál május 17-én Ron Howard Da Vinci-kód című filmjének premierjével nyitja meg kapuit, amelyet versenyen kívül vetítenek a Croisette-n. A május 28-i díjkiosztót követően Tony Gatlif Transylvania című filmjével zárul a program. A Gadjo Dilo, a Latcho Drom és a Vengo című cigánytémájú alkotások rendezőjének legújabb filmjében az egyik főszerepet Palya Bea magyarországi énekesnő alakítja.

A több mint 1500 benevezett filmből 30 ország 55 alkotását (48 világpremier) válogatták ki, közülük az európai művek dominálnak a 19 filmet bemutató hivatalos versenyprogramban. Thierry Frémaux művészeti igazgató szavai szerint az idei Arany Pálmát szigorú, józan szelekció, s nem a mostanában annyira divatos kiállításszerű seregszemle alapján fogja a zsűri odaítélni.

Az általában Cannes-ra jellemező hírességek és a tavalyi nagy rendezők után idén néhány elismert európai rendező – a spanyol Pedro Almodóvar (Volver), az olasz Nanni Moretti (A kajmán), a brit Ken Loach (The Wind That Shakes The Barley) és a finn Aki Kaurismaki (Laitakaupungin Valot - A külváros fényei) – mellett elsősorban új alkotókat fedezhet fel magának Cannes közönsége, köztük az amerikai Sophia Coppolát (Marie-Antoinette), a mexikói Guillermo Del Torót (El Labirentino del Fauno – Pán labirintusa), az amerikai Richard Kellyt (Southland Tales) és a francia Xavier Giannolit (Quand j,étais chanteur – Amikor énekes voltam). Ez utóbbi fiatal rendező alkotásában Gérard Depardieu hosszú idő után újra művészfilmben látható.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS