2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kertész Imre 2007-ben Erdélybe jön?

2006. április 13. 17:05, utolsó frissítés: 17:19

„Amit mondunk, nem ígéret. Kiszámíthatatlan terepen dolgozunk, s pályázati pénzeken múlik majd minden” – szögezte le az E-MIL újdonsült vezetőségének mai sajtótájékoztatóján Orbán János Dénes, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának új elnöke.

Bár tavaly is csupán 420 millió régi lejből gazdálkodhattak, miközben elmondásuk szerint mintegy havi 2000 euróra lenne szükségük, nem csüggednek. Az immár hagyományossá vált rendezvények – mint az augusztusi zetelaki írótábor vagy a decemberi díjkiosztó gála – mellett idéntől szeretnének nyitni a kisvárosok, községek és falvak irányába is. Irodalmat a vidéknek jelszóval megpróbálnak csapatostól minél több olyan települést bejárni, ahová „talán a szocializmus évei óta nem jártak írók, költők”.

Emellett már a 2007-es évet is aktívan tervezgetik, fő projektjük Kertész Imre Németországban élő Nobel-díjas író erdélyi látogatása.

Orbán János Dénes
szerint ez bármennyire lehetetlennek tűnik is, nem az. Úgy ahogy már több alkalommal sikerült elhívni Erdélybe Faludy Györgyöt, valószínűleg sikerül a Sorstalanság szerzőjét is elcsalni Erdélybe, ahol még nem járt soha.

Ugyanakkor, „ha a NKÖM is úgy akarja”, idén Faludy újra eljön Erdélybe: az elképzelés szerint Aradon, Temesváron, Kolozsváron, Torockón és Brassóban „lép majd el”. Faludy ugyanis egyre szívesebben jön Erdélybe: Tordaszentlászlón házat is szeretne a közeljövőben vásárolni, ami Orbán János Dénes szerint akár Faludy-emlékház is lehetne. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS