2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betyárvezér volt Dávid, Salamon Jeruzsáleme pedig kisváros?

2006. április 12. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

Dávid egy betyárbanda vezére volt, Salamon pedig egy poros és mindössze néhány ezer lelket számláló Jeruzsálemben uralkodott – állítja legújabb könyvében Israel Finkelstein, a Tel Aviv-i Egyetem régészprofesszora a hajdani királyokról.

A Neil Asher Silbermannal közösen írt A Biblia szent királyai című könyvben a két szerző úgy vélekedik, hogy Dávid és Salamon legtöbb története eltúlzott, vagy kitaláció, és történelmi szempontból is kétséges. "A két nagy király neve a Biblián kívül sehol nem szerepel" - jelentette ki a professzor. Finkelstein a szénizotópos kormeghatározó vizsgálat eredményeiből kiindulva arra a véleményre jutott, hogy a két király nem az időszámítás előtti kilencedik, hanem a tizedik században élt. "Lényeges a különbség, hiszen a judeai királyság a kilencedik században gazdag, művelt birodalom volt, egy évszázaddal korábban azonban még nem terjedt el az írásbeliség, és a jeruzsálemi Nagytemplom sem épült meg. Dávid és Góliát története például azért nem játszódhatott az időszámítás előtti kilencedik században, mert az óriás magát Gat városából származónak vallotta, ezt a települést viszont évtizedekkel azelőtt porig rombolták" – mondta a professzor.

Finkelstein a bibliai Megiddo város romjainak ásatásán 43 szakértővel dolgozik együtt. A tudós utalt arra, hogy Jézus korszakáról is szükséges egy hasonlóan "forradalmi" kutatás, amely nem is várat sokáig magára. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS