2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb plágiumvád: egy orosz Leonardo-kutató találta ki a Da Vinci-kódot?

2006. április 11. 13:43, utolsó frissítés: 13:43

Az orosz Ermitázs múzeum egyik munkatársa is azzal vádolja A Da Vinci-kód című népszerű tudományos bestseller íróját, hogy annak egyik alapötletét tőle lopta el. "Dan Brown ellopta az ötletemet, miszerint Leonardo da Vinci nem csak festő, hanem teológus is volt, és a Mona Lisa című képén a keresztény egyház allegóriáját festette meg" - állítja Mikhail Anyikin, az olasz festőóriás kutatója, művészettörténész.

Anyikin 1998-ban elmesélte az elméletét az amerikai Houston-múzeum egyik munkatársának, aki megkérdezte tőle, hogy továbbadhatja-e a történetet egy krimiíró barátjának. Anyikin beleegyezett, de csak azzal a feltétellel, hogy az író az orosz művészettörténészt jelöli meg az elmélet forrásaként.

Anyikin 2000-ben megjelent Leonardo da Vinci, avagy a színek elmélete című könyvében részletesen kifejti gondolatait, és többek közt arról ír, hogy Gioconda képmása Jézus és Szűz Mária arcképéből áll össze - ez a Da Vinci-kód.

Az orosz tudós Brown bocsánatkérésére vár, amennyiben ez nem történik meg, beperli a szerzőt. Dan Brown egy másik plágiumügyében egyébként nemrég hozott döntést egy brit bíróság, elutasítva a Brownt húsz éve megjelent könyvük központi témájának felhasználásáért beperlő két brit író keresetét.

A Da Vinci-kódot 2003-as megjelenése óta 44 nyelvre fordították le, 40 millió példányban adták el, Dan Brown azóta multimillios. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS