2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Allergiát okozhat gyerekének a dohányzó kismama

2006. április 03. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Ha a várandós anya dohányzik, születendő gyermekének már magzatkorban különféle allergiás megbetegedéseket vagy azokra való hajlamot okozhat – állapították meg nemzetközi tapasztalatok alapján pénteken az európai allergia- és asztmahálózat (GALEN) berlini éves tanácskozásán.

A GALEN 2004 óta 14 európai ország 60 kutatócsoportját tömöríti. Ennek köszönhetően most először nemzetközi szinten összegezni lehetett azokat a kutatási adatokat, amelyeket tudóscsoportok több ezer gyermek életének első napjától gyűjtöttek. Így már csecsemőkortól nyomon követhetővé, s ezáltal megérthetővé válhatnak az allergiás megbetegedések, illetve az azokra való hajlam kialakulása.

A GALEN adatai szerint a különféle allergiák nemcsak az egészségi állapotot befolyásolják, hanem az érintettek társadalmi és érzelmi életét is. Ezenkívül az allergiás megbetegedések kezelése külön terhet jelent az egyes országok költségvetésére: az Európai Unióban a kifejezetten erre a célra fordított kiadások jelenleg évi 25 millió eurót tesznek ki. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS