2019. január 22. keddVince, Artúr
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden idők legdrágább színházi előadása A gyűrűk ura musical

2006. március 31. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

A Gyűrűk Ura című világhírű Tolkien-regény alapján komponált musical nem varázsolta el a kritikusokat torontói bemutatóján, az író unokájának azonban tetszett a darab.

A legtöbb kritikus szerint a négyórás előadás messze elmaradt az előzetes - egyébként igen nagy - elvárásoktól. A Toronto Star című kanadai újság szerint a darab unalmas, a Toronto Globe and Mail újságírója úgy vélekedett, hogy a musical csak halovány mása a könyveknek, vagy akár az azokból készült filmeknek.

"Egyszerűen lehetetlen követni az előadást, amely mindenkinek fejfájást okoz" - fogalmazott Ben Bartley, a The New York Times újságírója, míg a The Daily Telegraph tűrhetetlenül közönségesnek nevezte a musicalt.
Rachel Tolkien, a mitikus regénysorozat szerzőjének unokája azonban úgy vélekedett, hogy a feldolgozás méltó az eredeti műhöz, mert minden, ami abban fontos és megható volt, benne van a musicalben is.

A 25 millió dolláros (5,5 milliárd forintos) költségvetésű zenés darab minden idők legdrágább színházi előadása. A darab monumentalitására jellemző, hogy sok más között tizenhét felvonót és ötszáz páncélzatot használ az 55 színész a színpadon, ahol még a talaj is mozgatható, bizonyos jelenetsorok pedig a legmodernebb technológiának köszönhetően a levegőben játszódnak.

A rendező Matthew Warchus szerint az élmény olyan, mintha valaki tíz előadást látna egy darabban. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS