2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendszeres szex a hosszú vakondélet titka

2006. március 17. 11:58, utolsó frissítés: 11:58

Állatkísérletekkel bizonyítják esseni kutatók, hogy a gyakori és rendszeres szexuális aktus megnöveli az élet hosszát. Az esseni egyetem zoológiai kutatóintézetében dolgozó Philipp Dammann-Hynek Burda kutatópáros az afrikai szürke vakondok (Cryptomys anselli) populációját illetően tudják bizonyítani az állítást.

Több mint húsz éve figyelnek az intézetben egy most 98 egyedből álló, s több, átlagosan 20 tagú, jól elkülönülő családban élő vakondcsapatot. Mindegyik csoportban akadt egy-egy pár, amelyek nősténye húsz évig, hímje pedig 15 évig élt, holott a vakondok átlagos élettartama csak öt év, már a hatéves is ritka közöttük. A nagyon alaposan azonosított, megjelölt állatok csoportjaiban a rendkívüli élettartamot olyanok érték el, amelyek rendkívül aktívan és rendszeresen párosodtak.

A kísérleti állatok mind ugyanazt a táplálékot kapják, és egyformán fogyasztanak belőle, egyforma időt töltenek étkezéssel, alvással, járatfúrással, de a szexuálisan mértéktartók mégis csak harmad-negyedannyi ideig élnek, mint a csoport sokat párosodó tagjai.

A kutatók az okokat még nem tudták feltárni, így egyelőre csak azt feltételezik, hogy a vakondok szaporítóállományában az élettartamot meghosszabbító anyagok vannak. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS