2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemrég tanult meg olvasni, s „egyetemre” jár egy nyolcvannyolc éves néni

2006. március 13. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Nyolcvannyolc éves, nemrég tanult meg írni és olvasni. Jelenleg a Madrid melletti Leganes népi egyetemére jár, és nagyon tetszenek neki a számítógépek – írta az El País című spanyol napilap Rogélia Morán asszonyról.

Spanyolországban sok „népi egyetem” működik. Ezek olyan oktatási központok, ahol egyrészt azokat az embereket képezik, akik munkát keresnek, és könnyebben el tudnak helyezkedni, ha az informatikához is értenek, másrészt azokat, akik nem tudnak írni-olvasni. Az analfabéták többsége nő, az országban egymillió felett van a számuk.

Rogélia Morán falun nevelkedett, nyolcéves korában testvéreivel a juhokat őrizte. Korán férjhez ment, és mikor férjével Madridba költöztek, elveszettnek érezte magát: nem tudta elolvasni az üzletek nevét, nem igazodott el a nagyváros forgatagában. Miután meghalt a férje, még kiszolgáltatottabb lett: nem volt, aki helyette átnézze a számlákat, elolvassa a leveleket. Elmúlt már nyolcvan, amikor nekifogott tanulni. Ma már folyékonyan ír, olvas, barátkozik a modern technikával. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS