2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

160 kilós vizát fogtak ki orvhalászok Tulcea megyében

2006. március 07. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Néhány napja 160 kilós vizát fogott a Dunában két Tulcea megyei orvhalász. A határrendőrök lefülelték ugyan őket, elkobozták a zsákmányt, és az illetékes haltenyészet szakembereire bízták az állatot, ám a vizának már nem sikerült megmenteni az életét.

Az ívási időszakban szigorúan tilos a vizahalászat. A legnagyobb tokhalféle, a kaviárjáról híres viza régebben évente kétszer vonult végig a Dunán. A Vaskapu megépítése óta azonban, néhány ritka kivételtől eltekintve, nem ússza végig a régi ívási útvonalat. Magyarországon szerepel a védett fajok listáján. A Fekete- és az Azovi-tengerben, valamint a Kaszpi- és Aral-tóban élő tokfélék élete szorosan kötődik az édesvizű folyókhoz, minthogy tavasszal – a lazacfélékhez hasonlóan – ezekbe vonulnak szaporodni.

A viza piaci értéke több tízezer euróra tehető, halászása szigorúan szabályozott. A Tulceán kifogott példányban 18 kilogramm ikrát találtak, amelynek értéke összesen 18 ezer euró.

Az orvhalászok ellen eljárást indítottak. A két férfi azt vallotta, a halat egy családi ünnepség keretében akarták elfogyasztani. (libertatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS