2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színaranyat találtak a Déli-sarkon – nem lehet kitermelni

2006. március 02. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Aranyat találtak olasz kutatók az Antarktiszon a hó alól kilátszó sziklákban.

A sienai és a genovai egyetem geológusai a Viktória-föld északi részén kutatják, hogyan alakult ki ez a föld, amely 170 millió évvel ezelőtt még egyben volt Ausztráliával, Új-Zélanddal és Tasmániával. A kvarcba beékelődött, több milliméteres aranyformációkat "mellékesen" találták.

Az egyenként mintegy 80 milligrammos ércdarabkákat Genovában vizsgálták meg elektronikus mikroszkóppal, és megállapították, hogy 99 százalékban tartalmaznak aranyat. A kitermelés, mivel a felszínen van, nem lenne nehéz, de a Déli-sark ilyen szempontból érinthetetlen.

1996 óta ugyanis érvényben van a madridi egyezmény, amely 2046-ig megtilt ott mindenfajta bányászatot. Legalábbis erre kötelezte magát az egyezményt aláíró 40 ország. A kontinensnek a 80-as évek végéig tartó inváziója, amely természeti kincseinek megszerzéséért folyt, indokolta ennek az egyezménynek a létrejöttét. Nagy-Britannia, Franciaország, Argentína, Chile és Ausztrália is félretette területi követeléseit.

"Tudjuk, hogy ez a föld az Eldoradó, és a mi kezdeti terveinkben is a fémek és az olaj keresése szerepelt, de aztán változtak a dolgok, és felülkerekedett ennek a különleges világnak a védelme. Egyébként azért is, mert mindenki felismerte: jelenleg gazdaságilag javasolhatatlan mindenfajta kitermelés. Az emelkedő olajárak és a jelentős mennyiségű arany jelenléte miatt azonban ez az orientáció is megváltozhat" – mondta Carlo Alberto Ricci, a Déli-sarkkutató olasz nemzeti tudományos bizottság elnöke a Corriere della Sera című olasz napilapnak. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS