2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eddig ismeretlen hal- és növényfajták a Karib-tengeren

2006. február 17. 18:22, utolsó frissítés: 18:22

Új fajokat fedeztek fel a Holland Antillákhoz tartozó egyik parányi szigeten. Saba a harmadik legnagyobb korallzátony a világon, és az egész Karib-térségben a legnagyobb fajgazdagsággal rendelkezik.

Az eredményekről a Conversation International (CI) nevű amerikai természetvédelmi szervezet számolt be. A tudósok több hétig tartó kutatóexpedíciójuk során többek között egy eladdig ismeretlen – a tengerfenék közelében élő – kishalat, valamint többféle tengeri moszatot találtak Saba körül.

"Gyakorlatilag naponta fedeztünk fel újabb fajokat" – idézte föl a januári merüléseket Michael Smith, a CI karibi biodiverzitással foglalkozó részlegének igazgatója.

A szakemberek most igyekeznek elérni a sziget védetté nyilvánítását. Aggodalomra ad okot körükben, hogy a Szent Eustatius névre hallgató szomszédos szigeten kőolajlerakat működik, ahová naponta érkeznek tankerek a fekete arannyal a gyomrukban. Nem egy ezek közül Saba szigetnél vet horgonyt, hogy megspórolja a Szent Eustatiuson felszámolt kikötői díjat, veszélyeztetve ezzel a gazdag, s igencsak kényes víz alatti élővilágot. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS